Kuchnia na MalcieKuchnia na Malcie to bogactwo smaków, mimo iż dania charakteryzują się prostotą. Są one jednak zawsze przygotowywane ze świeżych produktów z ogromnym bogactwem przypraw, a głównym składnikiem są zazwyczaj owoce morza i ryby. Malta słynie z produkcji najlepszych na świecie migdałów, fig, oliwek, cytrusów, a także win oraz piw.

Czego warto spróbować na Malcie?

 
Będąc na Malcie warto spróbować lokalnych przysmaków. Niewątpliwymi perełkami są zupy, takie jak Brodu – bulion wołowy z selerem, rzepą i kabaczkiem, Aljotta – zupa rybna, Minestra – jarzynowa czy Sopaa tal-armla – także jarzynowa jednakże podawana z kozim sercem. Na smakoszy czeka tutaj również maltańskie raviolii i sercem ricotta – Ravjul czy zapiekanka z makaronu, mięsa, sera, warzyw i jaj – Timpana.

Kuchnia Malty to mnóstwo warzyw, które często nadziewane są różnorakimi farszami oraz bardzo wiele dań rybnych i z owocami morza. Nie brak tutaj jednak także potraw mięsnych, takich jak Bragioli czy zrazy wołowe z nadzieniem czy pasztet z królika – Torta tal-fenek.

Codzienne zwyczaje kulinarne na wyspie

 
Mieszkańcy wyspy uwielbiają zdrową kuchnię obfitującą w warzywa. Prócz tego można tu jednak też odnaleźć makarony czy trunki alkoholowe, a także potrawy z mięsa, zwłaszcza króliczego. Przyrządza się je na wiele sposobów – dusi (najczęściej w czerwonym winie), piecze oraz smaży.

Posiłki są smaczne i obfite, jednakże zawsze warto po nich skosztować także czegoś słodkiego. Tutejsze łakocie są wypadkową kuchni arabskiej i włoskiej, a najczęściej jada się tu Mqaret czyli słodkie ciastka z farszem z daktyli czy Kanoli – ciastka w kształcie cygara z farszem z migdałów, wiśni i sera ricotta.

Kuchnia maltańska może zaskoczyć i zaciekawić, a na pewno zadziała na zmysły. Prostota posiłków zachęca do samodzielnego eksperymentowania w domu, a ich walory smakowe do delektowania się każdym jak najdłużej. Warto choć raz spróbować przynajmniej kilku dań kuchni Maltańskiej i dać się im oczarować.