Nie ulega wątpliwości, że kuchnia na Malcie jest niepowtarzalna. To właśnie tutaj możesz odkryć nowe smaki, które z pewnością zostaną z Tobą na długo. Zdecydowanie nie powinieneś wahać się skosztować smakołyków, które królują w menu maltańskim. W tym artykule przedstawimy najbardziej popularne dania serwowane na tej wyspie.

Kuchnia maltańska

Bez wątpienia każdy powinien znaleźć coś dla siebie, ponieważ kuchnia na Malcie jest bardzo zróżnicowana. Dla turystów dostępne są nie tylko małe rodzinne restauracje, ale również wyrafinowane lokale nagrodzone gwiazdkami Michelin. W menu można znaleźć owoce morza, świeże ryby oraz króliki przyrządzone perfekcyjnie. W daniach maltańskiej kuchni można dostrzec mieszankę różnych kultur.
Wśród charakterystycznych dań maltańskich można wymienić: bragioli, fenkata, kapunata, timpana oraz pastizzi.

Bragioli to danie mięsne pochodzące z Włoch, które składa się z cienkich plasterków mięsa (najczęściej wołowego), nadziewanych farszem z dodatkami, takimi jak np. skórka cytrynowa, szpinak, orzechy, sery i przyprawy. Następnie mięso jest zwijane i związywane sznurkiem, a następnie duszone w sosie pomidorowym lub pieczone w piekarniku.

Fenkata to narodowe danie Malty, wspólny posiłek przygotowywany z królikiem jako gwiazdą uczty. Cały królik jest zwykle marynowany w winie, a następnie duszony z aromatycznymi ziołami i warzywami, takimi jak marchew, pomidory, cebula i czosnek, aż zmięknie.

Kapunata, to prosta i aromatyczna słono-słodko-kwaśna sałatka. Wykonane z mieszanki świeżych letnich warzyw, które można podawać na ciepło lub na zimno.

Timpana to tradycyjne danie kuchni maltańskiej, które składa się z pieczonej masy makaronowej w kształcie ciasta, z nadzieniem mięsnym i sosem pomidorowym. Makaron używany do timpany to zazwyczaj krótkie rurki, takie jak penne lub ziti, które są gotowane al dente i następnie mieszane z sosem pomidorowym, sosem pomarańczowym, mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem i ziołami. Cała mieszanka jest następnie układana w dużym naczyniu żaroodpornym, pokrywana cienką warstwą tartej sera i pieczona w piekarniku, aż masa makaronowa będzie złocista i chrupiąca na wierzchu. Danie to jest popularne na Malcie i jest często serwowane jako danie główne lub przystawka podczas uroczystości i świąt.

Pastizzi to popularne danie przekąskowe z Malty, które składa się z małych ciastek w kształcie trójkątów, wypełnionych mięsnym lub serowym farszem. Ciasto na pastizzi jest zazwyczaj kruche i ma charakterystyczny kształt, który przypomina trójkątną kieszonkę. Farsz mięsny jest zazwyczaj przygotowywany z mielonej wołowiny, cebuli i ziół, podczas gdy farsz serowy zawiera ricottę, sera feta lub sera cheddar, zioła i przyprawy. Pastizzi są uważane za symbol maltańskiej kultury kulinarnej i są często spożywane jako przekąska lub danie na wynos.

Wybór dań

Wybór dań jest ogromny, więc każdy bez większego problemu powinien znaleźć coś dla siebie.
Dodatkowo Malta ma swoje lokalne produkty, których koniecznie trzeba skosztować. Miód jest bardzo ceniony na wyspie ze względu na swoje właściwości zdrowotne. W rzeczywistości na wiele sposobów można odkrywać Maltę. Po dokładnym przeczytaniu tego artykułu powinieneś już wiedzieć, czym dokładnie cechuje się kuchnia na Malcie.